снимка БулфотоДаряването на средства от фондация Гети за възстановяване на летящата чиния на

...
снимка БулфотоДаряването на средства от фондация Гети за възстановяване на летящата чиния на
Коментари Харесай

Възмущение от дарението на фондация „Гети” за „чинията” на Бузлуджа

снимка Булфото

Даряването на средства от фондация " Гети "  за възобновяване на " летящата паница "  на връх Бузлуджа е гаф с тежки репутационни вреди, както за самата фондация, по този начин и за Америка. Такава позиция изрази съпредседателят на Атлантическия съвет Димитрин Вичев във връзка с публикация на страницата на американското посолство във Facebook, в която се изрича признателност към " Гети " за съпричастност към " архитектурното завещание на България ", съобщи news.bg .

" За възобновяване на този знак на " вечно победилия комунизъм в България " и на победата на диктатурата над свободата, управляващият ръб на американската фондация " Гети " подарява стотици хиляди долари. Това не е монумент на изкуството и културата. Това е монумент на нарушителите, а не на жертвите им. " - разяснява съпредседателят на АСБ пред faktor.bg.

Той се надява, че 13-членният директорски ръб на фондацията ще се запознае с същинската история за основаването на този " монумент " и ще анулира решението си за дарението.

" Знае ли бордът на фондация " Гети ", че комунистическата Държавна сигурност, филиал на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР), бе по-страшна от нацисткото Гестапо и пазейки комунистическата власт от " нарушители " като нас, на какви мъчения подложи мен и съратника ми в следствения арест на софийската улица " Развигор "? В това време комунистите строяха " паметника си ", посрещаха дипломатически представители по градовете на България, проведоха международни детски асамблеи, с цел да покажат пред света " превъзходството на комунизма, щастието и благоденствието на народа и страната ".

Знае ли бордът, че такива " нарушители " като нас след това ги пращаха в Софийския централен затвор в злокобното Седмо поделение при наказаните рецидивисти и наказаните на гибел за тежки престъпни закононарушения? Наричаха ни " врагове на националната власт ". Комунистите постоянно са се разпознали с народа и всичките си закононарушения вършеха " в името на народа и за неговото богатство ". (...) Знае ли бордът, че хора бяха в пандиза за " шпионаж ", единствено тъй като са разговаряли с американски жители в България или са чели и разпространявали неразрешена " вражеска " американска литература? Знае ли бордът на фондация " Гети ", че за българите Америка е била постоянно фантазия, само че не като извор на богатства и благосъстояния, а като знак на свободата и демокрацията? Знае ли бордът на фондация " Гети ", че хиляди българи си отидоха от този свят недочаквайки страната ни да се освободи от руското комунистическо робство? Знае ли бордът на фондация " Гети ", че в България след 9.09.1944 година комунистите избиха към 30 000 български жители и до 1990 година подложиха на принуда над 300 000 жители посредством отнемане от независимост, уволняване от работа, изключване от учебни заведения и университети, изселвания от родните им места и конфискация на имуществото им? (...) Знае ли бордът на фондация " Гети ", че през 2000-та година българският парламент разгласи комунистическата партия в България за незаконна организация, а нейният режим на ръководство през интервала 1944-1989 година за незаконен?

Знае ли бордът на фондация " Гети ", че Европейският парламент обяви 23-ти август за Европейски ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма и от 2009 година в целия Европейски съюз този ден се отбелязва като ден за възпоменание на жертвите на нацизма, фашизма и комунизма, тъй като закононарушенията на сталинизма и хитлеризма са идентични... " - споделя още съпредседателят на АСБ.

Той припомня, че представителите на някогашната комунистическа партия никога не желаеха прошка за закононарушенията си.

" Убеден съм, че Америка е велика не тъй като е най-богатата страна, а тъй като повече от две епохи тя е символ на свободата, демокрацията и солидарността с поробените от диктаторски режими нации. " - акцентира Дмитрин Вичев.

Дарението на фондация " Гети " предивзика голям брой реакции на неодобрение и възмущение измежду потърпевшите от комунистическия режим.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР